haaruitval door stress

Haaruitval door stress

Stress kan een trigger zijn voor haaruitval. Omdat stress de haarcyclus kan veranderen en zo haaruitval kan bevorderen – zoals studies hebben aangetoond.

Om de haargroei weer te stimuleren, moet eerst en vooral de oorzaak van stress-gerelateerde haaruitval worden weggenomen.
Er zijn veel verschillende manieren om stress te verminderen of weg te nemen.

Wanneer vrede en harmonie terugkeren in het leven, kan het haar weer gezond terug groeien.

Onderzoek heeft aangewezen dat stress haaruitval bij vrouwen veroorzaakt. Haaruitval door stress is niet zomaar 1,2,3 opgelost, maar gelukkig zijn er genoeg dingen die gedaan kunnen worden om aan de dagelijkse sleur te ontsnappen en eventjes te ontspannen.

Stress en haaruitval

Haaruitval is vaak het gevolg van stress. Dit kan lichamelijke stress zijn, bijvoorbeeld een ernstige ziekte zoals kanker, of “gewoon” overmatige training in wedstrijdsporten.

Maar emotionele stress op de lange termijn betekent ook een grote stresssituatie, bijvoorbeeld als er problemen zijn met het partnerschap, op het werk of met de kinderen.

Stress ontstaat wanneer iemand niet meer in staat is om een bepaalde situatie te beïnvloeden of aan te kunnen.

Je voelt je overweldigd en kunt door het bos de bomen niet meer zien.

Als de stress weken of zelfs maanden aanhoudt, kan het leiden tot lichamelijke klachten zoals huidziekten, een verhoogde kans op infecties, hoofdpijn of zelfs haaruitval.

Stress gerelateerd haarverlies kan zich op verschillende manieren manifesteren, bijvoorbeeld als alopecia areata (circulaire haaruitval), als diffuus haarverlies of als androgenetisch haarverlies (erfelijke haaruitval).

Maar hoe kan stress in de eerste plaats leiden tot haaruitval?

Stress als trigger voor haaruitval

Psychogene stress kan leiden tot haaruitval en bestaande haaruitval verergeren.

Een in 2014 gepubliceerd onderzoeksrapport van de haaronderzoeker Prof. Ralf Paus en zijn team behandelt het onderwerp “Stress als trigger van haaruitval”.

Acute of chronische stress wordt uitgelegd als een directe oorzaak van diffuus haarverlies.

Wanneer het lichaam onder stress staat, komen bepaalde neurotransmitters en andere boodschappersstoffen vrij.
Deze beschadigen de haarfollikels en verspreiden het haarverlies op den duur.

Als haaruitval immunologisch, hormonaal of door ander haarverlies komt, kan stress het reeds gemanifesteerde haarprobleem verergeren
(bv. alopecia areata of erfelijke haaruitval).

tips tegen haaruitval door stress

Hoe stress tot haaruitval leidt

Onderzoekers stellen dat stress effecten op de haarfollikel overgedragen via vaste paden van het zenuwstelsel.
Elke haarfollikel is omgeven door een dicht netwerk van zenuwvezels met stoffen van het zenuwstelsel die de boodschapper van het zenuwstelsel bevatten.

Het aantal van deze zenuwvezels en de frequentie van hun contact met de cellen zijn onderhevig aan schommelingen die de haargroei beïnvloeden.

Deze cellen worden ook gedefinieerd als afweercellen, cellen van het lichaamseigen afweersysteem.

Stress verhoogt het aantal zenuwvezels in de huid

Als deze toename plaatsvindt terwijl de haarfollikels van de groeifase naar de overgangsfase overgaan, worden de afweercellen geactiveerd.
Dit veroorzaakt ontstekingen in het gebied van de haarfollikel.

Dit leidt tot geprogrammeerde celdood in het weefsel van de haarfollikel en uiteindelijk tot haaruitval.

Overgewicht bevordert stress-gerelateerde haaruitval door overgewicht

Volgens de huidige wetenschappelijke bevindingen wordt met name permanente stress steeds belangrijker bij de ontwikkeling van haaruitval.
Het is niet adrenaline of cortisol die als de echte schuldigen worden beschouwd, maar hun afbraakproducten.

Deze afbraakproducten hopen zich voornamelijk op in het vetweefsel van het lichaam en bereiken de haarwortels via de bloedbaan.
Ze hebben een negatief effect op de talgklieren van de hoofdhuid, wat kan leiden tot haaruitval.
Hoe hoger het percentage lichaamsvet, hoe meer het haar wordt aangetast.

Gewichtsverlies kan dus een positief effect hebben op de haargroei, aangezien een vermindering van het vetweefsel op natuurlijke wijze ook automatisch de hoeveelheid beschadigende hormoon vermindert.

Slapeloosheid bevordert stress-gerelateerde haaruitval door slaapgebrek

Mensen die lijden aan langdurige stress hebben ook de neiging om slecht te slapen. Voortdurend peikeren en angst voor mislukking zorgen voor weinig slaap.
Omdat de haarwortels normaal gesproken ’s nachts regenereren, remt slapeloosheid deze herstelfase en kan het leiden tot stress-gerelateerde haaruitval.

Stress-gerelateerde haaruitval is omkeerbaar

Natuurlijk zijn er geen medicijnen die stress-gerelateerde haaruitval kunnen genezen.
Pillen helpen niet tegen stress.
Er moeten dus manieren worden gevonden om de oorzaken van de stress te vermijden en om regelmatig te ontspannen.

Alleen degenen die stress onder controle kunnen houden, kunnen stress-gerelateerde haaruitval voorkomen of een einde maken aan haaruitval.

Iedereen ziet de meest uiteenlopende stresssituaties op zijn eigen manier. Er zijn echter mensen die bijzonder gevoelig zijn voor stress.

Daarom moet iedereen zelf uitzoeken welke mogelijkheden stressmanagement heeft voor een persoonlijk effect.
Zo worden verschillende geneeskrachtige planten beschouwd als bewezen helpers die een beetje rust in het dagelijks leven brengen en kunnen helpen bij het uitschakelen.

Geneeskrachtige planten tegen stress-gerelateerde haaruitval

Echte valeriaan (Valeriana officinalis) helpt bij slaapstoornissen en heeft een ontspannende, kalmerende en balancerende werking.
Het kan gebruikt worden in de vorm van thee, dragées of in bad.

Humulus lupulus bevat een natuurlijke stof (hopolie) die ook de slaap kalmeert en bevordert.
De hop wordt vaak aangeboden in combinatie met valeriaan, balsem of sint-janskruid in theemengsels of kruidenkussens.

Sint-janskruid en Stress

Sint-janskruid (Hypericum perforatum) staat bekend als effectief tegen depressieve stemmingen, maar ook tegen rusteloosheid en angst.

Het effectieve succes van deze medicinale plant ligt tussen de 60 en 70 procent en is dus even hoog als dat van synthetische antidepressiva, maar met bijna geen bijwerkingen.

Omdat sint-janskruid kan interageren met andere geneesmiddelen, moet een arts of een alternatieve arts worden geraadpleegd als meerdere geneesmiddelen tegelijkertijd worden ingeslikt.

Citroenmelisse en Stress

Citroenmelisse (Melissa officinalis) is een ander middel dat de stress vermindert.

De actieve bestanddelen worden voornamelijk aangeboden in de vorm van thee of via de etherische olie van melisse.
De citroen geurende medicinale plant is effectief tegen rusteloosheid en slapeloosheid, maar ook tegen stress gerelateerde maag- en hartproblemen.

Beweging en ontspanning tegen stress-gerelateerde haaruitval

Natuurlijk vereist stress-gerelateerde haaruitval ook ontspanningstechnieken, zoals massages, meditatie, aromatherapie, een pauze in de vorm van een vakantie of sportieve activiteiten.

Regelmatig bewegen in het bijzonder gaat stress tegen en vermindert de spanning. Op deze manier kan een zekere weerstand tegen stress worden ontwikkeld. Sport verhoogt de algemene weerstand en heeft dus een balancerend effect. Yoga, Tai Chi of Qi Gong kalmeren de geest – lichaam en ziel kunnen zich ontspannen. Judo, boksen of taekwondo kan de spanning verminderen, terwijl wandelingen in de natuur ook voor een evenwicht zorgen.

Conclusie Haaruitval en stress

Als andere oorzaken, zoals hormonale stoornissen, bijvoorbeeld na de zwangerschap of tijdens de menopauze, kunnen worden uitgesloten, moeten stress en psychologische stress ook als mogelijke oorzaken van haaruitval worden beschouwd.

In dit geval is tijdige actie belangrijk, om de verzwakte haarwortels volledig te herstellen. Als de schade aan de haarwortel daarentegen al te ver is gevorderd, kan haaruitval leiden tot permanent dun haar.

AOV 1011 Haarcomplex


vitamine tegen haaruitval

AOV 1011 Haarcomplex is op dit moment in de aanbieding bij de koopjesdrogisterij.nl LAAT DEZE KANS NIET SCHIETEN. AOV 1011 haarcomplex is de ‘haar multivitamine’ om haargroei te stimuleren en het haar er weer bovenop te krijgen.

Verkoopprijs: €25,70 €17,65

Zoals je ziet kan stress een nadelige uitwerking hebben op haaruitval bij vrouwen. Gelukkig zijn er genoeg manieren om stress, en zo ook de haaruitval tegen te gaan. Je zult merken dat wanneer de stress minder zal worden ook de haaruitval aanzienlijk zal verminderen. Daarnaast kunnen ongezonde eetgewoonten zorgen voor stress en haaruitval. Gelukkig is ook dit eenvoudig op te lossen met een deze ‘haarvitamine’.

© Copyright - Haaruitval bij vrouwen 2020