Haaruitval erfelijk

Haaruitval erfelijk

Haaruitval bij vrouwen en bij mannen is erg vervelend. Onderzoek heeft uitgewezen dat er een erfelijke versie van haaruitval bestaat, namelijk alopecia androgenetica. Dit is een belangrijke oorzaak van haaruitval bij vrouwen.

Bij mannen is dit verband nog niet gevonden. Dit komt voornamelijk omdat deze erfelijke vorm van haaruitval een verband lijkt te hebben met de overgang. Hier is namelijk een verandering met hormonen waar te nemen.

Erfelijke haaruitval

Erfelijke haaruitval lijkt ook een link te hebben met hormonen, dus dit klopt. Het is erg vervelend om veel last te hebben van haaruitval, maar helaas is er vrij weinig aan te doen. De oorzaken van haaruitval zijn verder vrij goed op te lossen. Zo kun je last krijgen van haaruitval op het moment dat je niet goed eet.

Op het moment dat je wel weer voldoende eet, zal je zien dat het haar na een tijdje weer zijn normale vorm zal krijgen. Hetzelfde geldt voor bepaalde medicijnen. Hierbij is ook een verband te zien tussen het gebruik van de medicatie en uitval van het haar. Het is dus per definitie zo dat als de oorzaak van haaruitval is weggenomen, dat het haar ook weer gaat groeien na een tijdje.

Bij erfelijk haaruitval is dit helaas niet het geval en er is ook vrij weinig aan te doen.

Wat is er precies aan de hand bij erfelijke haaruitval?

Als je last hebt van erfelijke haaruitval, dan is er een probleem bij de haarzakjes. De haarzakjes bevatten normaal gezien een aantal receptoren. Deze receptoren zijn er om hormonen te ontvangen, waaronder testosteron. De hormonen die bij de haarzakjes aankomen bepalen hoe het haar groeit.

Bij een normaal mens komt er een bepaald aantal hormonen aan en die zorgen voor een normale, stabiele haargroei. Hoe veel receptoren je op het haarzakje hebt, is erfelijk bepaald. Hoe meer receptoren er op het haarzakje zijn, hoe korter de fase van groei van het haar is.

Normaal is de groeifase van het haar ongeveer 3 à 5 jaar. Dan valt het haar weer uit, en groeit het daarna weer voor 3 à 5 jaar. Dit is een cyclus die het haar het hele leven blijft volhouden. Bij erfelijke haaruitval is de groeifase van het haar ontzettend kort. Van 3 à 5 jaar gaat de groeifase naar ongeveer een paar maanden. Dit komt dus omdat er meer receptoren op het haarzakje zijn dan normaal.

Die receptoren zorgen ervoor dat het haar dat uit dat haarzakje komt zeer kort is. Op een gegeven moment is het zo kort dat het niet meer uit de huid kan komen. Dan sterft het zakje en komt er dus geen haar meer. Aangezien je wel duizenden haarzakjes hebt, gaat een voor een een haarzakje weg en daardoor krijg je dus haaruitval.

Wanneer ontstaat erfelijke haaruitval?

In de overgang zie je dat erfelijke haaruitval vaak voorkomt. Dit komt omdat er dan een verandering in de hormoonhuishouding komt. Je oestrogenen en progesteronspiegels gaan dalen en daardoor is de hoeveelheid testosteron in de spiegel hoger dan eerder.

Doordat er daardoor meer testosteron naar de haarzakjes gaat, die veel receptoren hebben, waardoor die haarzakjes minder haar laten groeien. Hierdoor gaat het haar uitvallen. Daarom zie je dat veel mensen die in de overgang komen pas last krijgen van hun erfelijke haaruitval en daarvoor niet echt.

Maar 3 tot 6 procent van de vrouwen jonger dan 30 jaar heeft echt last van haaruitval, op een erfelijke manier. Zij hebben dus al zodanige haaruitval dat het een probleem is. Boven de zeventig jaar, daarentegen, is er al 1 op de 3 vrouwen die last heeft van haaruitval. Dit kan echter ook haaruitval zijn vanwege ouderdom en niet per se vanwege erfelijke haaruitval.

Is er iets aan te doen?

Je zou aan de gang kunnen gaan met hormonen, maar de kans is klein dat dit lukt. Tegenwoordig is de technologie wel zo ver dat je haarimplantaten kan laten zetten. Hierdoor kan je toch weer haar krijgen. Simpelere methoden zijn er eigenlijk niet.

Huisarts

Je huisarts zou je hierover kunnen informeren en anders is het goed om eens op internet te gaan zoeken naar ervaringsverhalen. Vrouwen die hetzelfde hebben gehad op een bepaald leeftijd kunnen je helpen met informatie, hun ervaringen en andere zaken. Daarnaast is het goed te beseffen dat je vanaf een bepaalde leeftijd helemaal niet alleen bent.

ttps://haaruitvalbijvrouwen.net middel-haargroei-haar-verzorging doosampullen
haaruitval oorzaak haaruitval bij vrouwen.net

Bestel vandaag nog de haarampullen van bioxsine en geniet weer van voller, mooier en steviger haar!

-Sta weer fluitend onder de douche zonder het constant schoon schrobben van je doucheputje vol met haar

-Ga weer zelfverzekerd en vrouwelijk over straat. Laat de wereld weer genieten van jouw prachtige haar

-De sufheid,futloosheid en depressieve gevoelens die gepaard gaan met een te lage bloedsuiker zijn verleden tijd.

© Copyright - Haaruitval bij vrouwen 2020