Hoe kan het dat mijn haar uitvalt?

Op deze website is veel informatie te vinden over haaruitval. Maar wat zijn nou specifiek dingen die ervoor kunnen zorgen dat je haar gaat uitvallen?

Er is bekend dat er een cyclus in de groei en de uitval van het haar bestaat. Je gaat van een fase van groei, via een rustfase, naar een fase van verval. Deze laatste fase is er omdat er daarna weer een fase van groei kan komen. Er moet als het ware ruimte gemaakt worden voor de fase van groei. Dit is dus een cyclus die je hele leven lang zal blijven doorgaan.

De fase van verval zal echter intenser worden op het moment dat je ouder wordt. Wat zijn nou de specifieke oorzaken van het feit dat je haar op een gegeven moment uit gaat vallen? Bij welke mensen is dit erger dan bij andere mensen en waarom? In dit artikel worden een aantal oorzaken gegeven van haaruitval bij vrouwen.

Acute vorm van haaruitval

Het is belangrijk om in te zien dat er een verschil is tussen acute haaruitval en chronische haaruitval. Bij acuut verlies van haar is het zo dat er een bepaald iets gebeurd is in de gezondheid waardoor je haar gaat uitvallen. Een goed voorbeeld is een bevalling. Tijdens een bevalling, een gebeurtenis die niet al te vaak gebeurt, is het logisch dat je lichaam even op zijn kop staat. Je hormoonhuishouding is anders, je bent bezig met een zware taak en als gevolg daarvan zie je dat het haar gaat uitvallen. Omdat het haar in een cyclus werkt, zal dit haar gewoon weer aangroeien.

Haaruitval en eetpatroon

Een ander voorbeeld van een acute vorm van haaruitval is als je een tijd lang niet goed eet. In voedsel zitten veel stoffen die het haar nodig heeft om op te bouwen. Op het moment dat je die stoffen door voeding niet meer binnenkrijgt, zie je dat dat veel effect heeft op het haar. De fase waarin het haar gaat groeien werkt niet meer, dus er wordt meteen overgegaan in een rustfase en de uitval van het haar blijft gewoon doorgaan.

Verder zie je dat er sprake is van haaruitval op een acute wijze op het moment dat je onder narcose bent geweest bij een operatie. Dit is niet altijd het geval, maar als je haar aan het uitvallen is als je net een operatie hebt gehad, dan is de link snel gelegd. Een ernstige ziekte kan er ook voor zorgen dat je een acute haaruitval krijgt. Hierover komt straks meer. Als je last hebt van bloedingen, bijvoorbeeld als je een ongeluk hebt gehad, komt het ook voor dat je haar gaat uitvallen. De minst erge manier om haaruitval te hebben is als je hoge koorts hebt gehad, langer dan normaal. Dit is natuurlijk ook vervelend, maar je hebt in elk geval geen ernstige ziekte of iets anders waardoor het haar ineens gaat uitvallen. Als je dus een dikke 2 weken griep hebt gehad, moet je niet raar opkijken als je haar gaat uitvallen. Dat is niet vreemd.

Chronische vorm van haaruitval

Bij een chronische vorm van haaruitval is het vaak iets anders waardoor het haar gaat uitvallen. Er is vaak ook iets met het lichaam aan de hand wat men al weet of de haaruitval duidt juist op iets wat er aan de hand is. Chronische haaruitval bij vrouwen kan gerelateerd worden aan onder andere schildklierafwijkingen. Hierbij komt de haaruitval door een verstoring in de hormoonhuishouding.

Bloedarmoede en haaruitval

Bloedarmoede, een ziekte die ook een langere tijd kan aanhouden, zorgt ook voor haaruitval. Je haar krijgt hierbij niet voldoende voedingsstoffen uit het bloed om zich weer te kunnen aansterken. Geneesmiddelen voor ziektes kunnen er ook voor zorgen dat het haar gaat uitvallen. Een goed voorbeeld hiervan is chemotherapie. Daarbij is het bekend dat haaruitval kan voorkomen. Vaak wordt je daarbij geheel kaal. Als je overmatig veel vitamine A inneemt, kan je ook last krijgen van haaruitval. Dit bewijst maar weer eens dat een te veel aan vitamines ook niet goed is voor het lichaam.

Als je een ziekte hebt aan de alvleesklier, lever of nieren, kan je ook last krijgen van haaruitval. Al met al zijn er dus veel dingen te relateren aan acute of chronische haaruitval bij vrouwen.