Telogeen haarverlies

Telogeen haarverlies

Het is iets waar je snel bij te maken hebt als het slecht weer wordt, je haar valt uit. In je jongere jaren is dit echter een relatief erge haaruitval. Je hebt wat haren op je jas soms en als je het haar vastpakt bij het douchen komen er ook wat haren los. Haaruitval bij vrouwen op latere leeftijd is echter wel echt een probleem.

Waar mannen bang zijn voor dat hun haar grijs wordt, hebben vrouwen meer last van het feit dat hun haar uitvalt. Uit onderzoek is gebleken dat ongeveer de helft van de vrouwen ooit te maken krijgt met ernstige haaruitval. Met ernstig wordt bedoeld dat het niet een aantal haren per dag zijn, maar dat het haar echt volledig uitvalt. Er zijn een aantal zaken die als oorzaak voor het haaruitval gezien kunnen worden. De belangrijkste is dat er een verandering in de hormoonhuishouding plaatsvindt. Toch blijkt uit onderzoek ook dat er een verband is tussen erfelijkheid en kaalheid, waardoor je kaalheid dus kan doorgeven. In dit artikel worden de belangrijkste oorzaken van haaruitval nader behandeld.

De cyclus van het haar

Een van de belangrijkste en meest voorkomende oorzaken van haaruitval is telogeen haarverlies. Dit houdt eigenlijk in dat het haar in een bepaalde fase van het leven terecht is gekomen. Haar groeit namelijk volgens een cyclus. De cyclus gaat jouw hele leven door, tot je dus haarverlies krijgt. De eerste fase van de cyclus is de anagene groeifase, waarin zoals de naam het al zegt, het haar groei. Deze fase van de cyclus duurt ongeveer 3 tot 5 jaar. De fase hierna is de katogene fase. In deze fase is er sprake van een overgang. Je gaat dan van groei naar rust. In de eerste jaren van de katogene fase zal het haar nog langzaam groeien, maar steeds minder, tot er rust is. Het haar groeit dan niet meer. Deze fase duurt niet zo lang, namelijk maar een paar weken. Daarna komt het haar in de telogene fase, dit noemen we ook wel de rustfase. In de rustfase gebeurt er eerst vrij weinig. Na ongeveer 4 maanden krijgt je lichaam in de gaten dat er geen sprake meer is van groei en gaat het het haar afstoten. Het haar gaat dan uitvallen om ruimte te maken voor een nieuwe beginfase, de anagene fase. Deze cyclus herhaalt zich gedurende je hele leven.

Een verstoring in de cyclus

Bij telogeen haarverlies is het zo dat de haren heel snel over gaan in de katogene fase. Hij slaat dus eigenlijk de anagene fase over of de anagene fase duurt niet zo heel lang. De katogene fase eist als het ware het grootste deel van de cyclus op. Hoe kan dit precies? Vaak heeft het te maken met stressfactoren. Hierbij kun je denken aan stress op het werk, een financieel probleem of iets anders waardoor je niet rustig en fijn aan het leven bent. Je ervaart dat er iets niet helemaal goed loopt en dit uit zich in verschillende aspecten van je gezondheid. Sommige mensen krijgen helemaal geen last van telogene haaruitval als ze stress ervaren, maar krijgen last van andere dingen, zoals hoofdpijn of extreme maagklachten. Omdat de katogene fase veel tijd opeist, zal na ongeveer 4 maanden het haar gaan uitvallen. Daar is het lichaam immers al een tijdje mee bezig in de voorbereiding, omdat je al snel in de katogene fase kwam, zonder dat het lichaam de kans heeft gehad om nieuwe haren te maken in de anagene fase.

Acuut versus chronisch

We noemen het bovenstaande telogeen haarverlies. Er is een acute en een chronische vorm van te onderscheiden. De acute vorm komt vaak voor bij niet langdurige evenementen in het leven, zoals zwangerschap, een ziekte, als je te weinig eet, een operatie, bloedingen of een tijd lang hoge koorts. Hierdoor is het lichaam tijdelijk niet in staat om iets aan de haaruitval te doen. Er bestaat echter ook een chronische vorm van telogene haarverlies. Dit is het geval als het haarverlies langer dan 6 maanden duurt. Hiervoor zijn ook een aantal oorzaken aan te wijzen, zoals schildklierproblematiek, bloedarmoede, chemotherapie, ziekten bij de lever en de nieren.

Bioxsine Serum Haarampullen

haaruitval bij vrouwen? Niet langer! klik hier!

Bestel vandaag nog de haarampullen van bioxsine en geniet weer van voller, mooier en steviger haar!

-Sta weer fluitend onder de douche zonder het constant schoon schrobben van je doucheputje vol met haar

-Ga weer zelfverzekerd en vrouwelijk over straat. Laat de wereld weer genieten van jouw prachtige haar

-De sufheid,futloosheid en depressieve gevoelens die gepaard gaan met een te lage bloedsuiker zijn verleden tijd.

Voel je weer zelfverzekerd sexy en vrouwelijk!

Niet alleen voor nu, maar voor altijd!

© Copyright - Haaruitval bij vrouwen 2020