Vijf mogelijke oorzaken van haaruitval bij vrouwen

Vijf mogelijke oorzaken van haaruitval bij vrouwen

Voor veel vrouwen vormt haaruitval een grote ergernis. Niet alleen is het vervelend om het doucheputje regelmatig schoon te moeten maken, meerdere keren per week te moeten stofzuigen, enzovoorts, ook kan een ernstige vorm van haaruitval uw zelfvertrouwen doen laten afnemen.

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken van haaruitval bij vrouwen! Houd er rekening mee dat u niet iedere verloren haar kunt koppelen aan haaruitval. Gemiddeld verliest een vrouw namelijk honderd haren per dag door bijvoorbeeld haar haren te wassen of te borstelen. Dit hoort bij het groeiproces van haren, die groeien, een groeistop hebben en vervolgens uitvallen. Vrij kort na het uitvallen van een haar zal er een nieuwe haar gemaakt worden. Is uw haaruitval groter dan het gemiddelde aantal verloren haren van een vrouw? In dit geval is het raadzaam om te kijken naar de vijf mogelijke oorzaken van haaruitval in dit artikel.

Telogeen effluvium als oorzaak van haaruitval

Een van de meest voorkomende oorzaken van haaruitval bij vrouwen is telogeen effluvium, wat vaak optreedt na een zwangerschap, een zware operatie, een drastisch gewichtsverlies of een extreme vorm van stress. Ook kunnen bepaalde bijwerkingen zorgen voor telogeen effluvium. Als gevolg van telogeen effluvium zal uw haar sneller stoppen met groeien en daardoor eerder in de rustfase treden. Dit betekent dat uw haren ook sneller uit zullen vallen.

Nadat de telegoon effluvium is opgelost zal uw oorspronkelijke haar in veel gevallen weer terugkeren. Dit gebeurt bijvoorbeeld nadat u bent gestopt met het slikken van bepaalde medicijnen, of wanneer u hersteld bent van uw operatie.

Haaruitval bij vrouwen kan erfelijk zijn

Naast telogeen effluvium kan haaruitval bij vrouwen ook een erfelijke aandoening zijn. Dit is de meest voorkomende oorzaak van haaruitval, waarvan eerst gedacht werd dat deze oorzaak vooral bij mannen voor kwam. In veel gevallen treedt deze erfelijke vorm van haarverlies op in een zogenaamd Ludwig-patroon. Dit betekent dat de haarlijn van de vrouw in stand zal blijven, maar naar boven toe diffuus dun wordt. Achterop uw woning zal de haargroei nauwelijks afnemen. Er zijn twee manieren om deze vorm van haaruitval op te lossen, namelijk: Minoxidil en hairmax lasercomb

Een slecht functionerende schildklier

Een derde mogelijke oorzaak voor haaruitval bij vrouwen is een slecht functionerende schildklier. Hoewel een schildklierafwijking ook bij mannen voor zou kunnen komen, zijn het voornamelijk vrouwen die te maken krijgen met een overactief of juist minder actieve schildklier. Bij een te actieve schildklier heeft u een te groot aantal hormonen in uw lichaam en bij een traag werkende schildklier juist te weinig.

Niet alleen kan een slecht functionerende schildklier voor haaruitval bij vrouwen zorgen, ook kunt u te maken krijgen met een onverklaarbare gewichtstoename, vermoeidheid, depressie of een slecht concentratievermogen. Vaak is het mogelijk om de werking van de schildklier te stabiliseren door gebruik te maken van verschillende medicijnen.

Lupus als bron van uw haaruitval

Lupus is een auto-immuunziekte die vaak chronisch is en ervoor zorgt dat het lichaam haar eigen immuunsysteem aanvalt. Hierdoor zult u te maken krijgen met haaruitval, met een extreme vermoeidheid, met hoofdpijn, gezwollen gewrichten en huiduitslag. In veel gevallen is het mogelijk om deze aandoening te verhelpen met medicijnen. Bij het herstelproces worden vaak verschillende specialisten ingezet, denk aan een reumatoloog en een dermatoloog.

Een tekort aan ijzer in uw lichaam

Als vijfde oorzaak voor haaruitval bij vrouwen kan een tekort aan ijzer in uw lichaam worden aangewezen. Zeker vrouwen die een zware maandelijkse periode hebben kunnen met een ijzertekort te maken hebben. Ook kan een ijzertekort ontstaan zijn als gevolg van een ongezond voedingspatroon, waarbij u te weinig ijzerhoudend voedsel binnenkrijgt. In dit geval heeft het bloed niet voldoende rode bloedcellen, waardoor haaruitval, extreme vermoeidheid, een bleke huid, hoofdpijn en kortademigheid de logische gevolgen zijn.

Door meer ijzerrijk voedsel te eten kunt u het ijzertekort vaak al grotendeels aanpakken om verdere klachten te voorkomen. Ook worden er speciale voedingssupplementen aangeboden voor mensen met een ijzerverlies die haaruitval tegen kunnen gaan.

Vraag een huisarts om advies

In sommige gevallen zal het behoorlijk lastig zijn om de oorzaak van haaruitval bij vrouwen te vinden. Dit valt mede te verklaren door het feit dat bij sommige oorzaken symptomen met elkaar overeen kunnen komen. Het is sterk aan te raden om advies bij uw huisarts in te winnen over haaruitval bij vrouwen.

© Copyright - Haaruitval bij vrouwen 2020